Kaj se zgodi, če združiš kariero, mlade in delodajalce? Karierijada, karierna olimpijada!

V četrtek, 9. marca, smo na Ljudski univerzi Koper izpeljali Karierijado. Karierna olimpijada je združila hekaton, karierne delavnice in hitre zmenke z delodajalci ter se zaključila s predavanjem priznanega fotografa in marketing strokovnjaka, Jerneja Narata.

Karierijada je dijakom in študentom odprla prostor za sproščeno in kreativno spoznavanje z delodajalci. Mladi so na hekatonu razvili in predstavili rešitve za izzive, s katerimi se srečujejo tri lokalna podjetja.

Skupine so navdušile s svojimi svežimi zamislimi, zmagovalna ekipa pa se je s podjetjem že dogovorila za nadaljnje sodelovanje. V kariernih delavnicah so udeleženci bolje spoznali svoje lastnosti, razmišljali, kako pripraviti dober CV in kako na zaposlitvenem razgovoru z odličnim nastopom sezuti delodajalca.

Pridobljeno znanje so takoj preizkusili v praksi na hitrih zmenkih z dvanajstimi delodajalci iz Obalno-Kraške regije. Z nami so bili Makro 5 gradnje, Regionalni razvojni center Koper, Zavarovalnica Generali, Luka Koper, Kempinski palace Portorož, Univerza na Primorskem, Axle d.o.o., Formus d.o.o., Morigenos, Vrtec Koper, Škocjanske jame in Klančar žerjavi.

Jernej Narat je na zaključnem predavanju razkril, kako pomembno je pripovedovanje zgodb tudi v poslovnem okolju. Dobre zgodbe pogosto spremljajo slike in Karierijada ni izjema; četrtkovo dogajanje  je v slikovit grafičen prikaz zajela Lara Kastelic iz Nariši mi zgodbo.

Radio Koper se je oglašal v živo s prizorišča. Poslušajte, kaj so povedali udeleženci in organizatorji. 

Dogodek je potekal v okviru projekta Nekstep, financiranim s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma, katerega namen je mladim olajšati prehod na trg dela. Da bi ta korak suvereno izpeljali, ni dovolj le da mladi spoznajo trg dela, temveč je bistveno, da tudi trg dela spozna mlade in se pripravi na značilnosti, ki jih prinašajo s seboj v delovno okolje.

Projekt NEKSTEP Korak naprej za mlade v manj dinamičnih okoljih sofinancira Norveška s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v višini 368.026 EUR. Namen projekta je mladim v regiji olajšati prehod med izobraževanjem in zaposlitvijo, ne glede na to, na kateri ravni zaključijo formalno izobraževanje.

»Ta prispevek je nastal s finančno podporo Norveškega finančnega mehanizma. Za vsebino te spletne strani je odgovorna izključno Ljudska univerza Koper in zanjo v nobenem primeru ne velja, da odraža stališča Nosilca programa Izobraževanje – krepitev človeških virov.«

Več informacij o javnem razpisu in finančnih mehanizmih je dostopnih na:
https://www.norwaygrants.si/
https://eeagrants.org/
https://www.gov.si/drzavni-organi/vladne-sluzbe/sluzba-vlade-za-razvoj-in-evropsko-kohezijsko-politiko/

Dostopnost