Mediji o nas

Prispevki v medijih in izjave za javnost

2023

Ljudska univerza Koper v oddaji In vivo Veritas

Naši kolegici Petra Verbič in Ksenija Zečevič predstavljata programe ljudske univerze in razkrivata, kaj se na področju vseživljenjskega učenja obeta v naslednjem letu. 

Na oddajo.

Megafon TV, junij 2023

Učenje nas krepi in radosti, zato naj nas spremlja vse življenje! 

Začeli so se 28. Tedni vseživljenjskega učenja –  vseslovenska kampanja, ki spodbuja vse generacije k nenehnem učenju.
Ljudska univerza Koper se kot območni koordinator od samega začetka pridružuje nacionalnemu koordinatorju, Andragoškemu centru Slovenije, pri širjenju ideje in prakse vseživljenjskosti učenja. Letos nas je na Obali in Krasu preko 60 organizacij, društev, klubov, šol, posameznikov…, ki  s kar 147 prireditvami prispevamo k ozaveščanju, informiranju in širjenju poznavanja formalnih in neformalnih priložnosti za učenje.

O njih in posebej o osrednji skupni akciji “Parada učenja – dan učečih se skupnosti” poroča tudi Megafon TV. Na prispevek.

Medkulturno klepetanje

Središče za samostojno učenje in Svetovalno središče Koper sta tudi stičišče različnih kultur, v katerem vsi tujci dobijo podporo svetovalcev, tudi na poti učenja slovenskega jezika.

Klik na prispevek.

Novičke Andragoškega centra Slovenije, maj 2023

V okviru Tednov vseživljenjskega učenja prihaja tudi Parada učenja

Radio Capris, medijski sponzor vseživljenjskega učenja, najavlja enodnevni festivalski dogodek Parada učenja in množico promocijskih, predstavitvenih, izobraževalnih dejavnosti, ki bodo potekale v maju in juniju.   

Klik na prispevek.

Radio Capris, maj 2023

Prvih 100 let ljudskih univerz na Slovenskem

Ljudske univerze širom po Sloveniji smo živahne dame v najboljših letih. V svojih lokalnih okoljih se že desetletja odzivamo na izobraževalne potrebe odraslih in malo manj odraslih. Nekatere že 100 let. Tej častitljivi obletnici smo posvetile monografijo Sto.let.je znanja. V juniju je RTV Slovenija v Tedniku poročala o raznolikih izobraževalnih programih ljudskih univerz.

Kaj vse počnemo na Ljudski univerzi Koper in kako skrbimo za razvoj kompetenc ljudi vseh generacij, pa je za Primorske novice spregovorila direktorica Tina Rožac. Klik na prispevek.

 

Karerijada odmeva

V okviru projekta NEKSTEP – Korak naprej za mlade v manj dinamičnih okoljih je 9. marca na Ljudski univerzi Koper potekala Karierijada, ki je združila hekatonkarierne delavnice in hitre zmenke z delodajalci ter se zaključila s predavanjem priznanega fotografa in marketing strokovnjaka, Jerneja Narata.

Radio Koper se je oglašal v živo s prizorišča.

Podrobneje je dogajanje v e-novičkah ACS opisala Ksenija Zečević.

marec, april 2023

Srečanje različnih kultur in učenje slovenščine na Klepetalnici v Središču za samostojno učenje

Ena izmed dejavnosti, ki jih izvajamo v središču, so Pogovorne urice v slovenščini – Klepetalnica, na katerih priseljenci iz različnih držav spoznavajo tudi spletna orodja, tehnike in strategije, s katerimi si lahko pomagajo pri samostojnem učenju slovenskega jezika. Pogovorne urice so priložnost za boljše sporazumevanje v jeziku okolja, pa tudi za širjenje socialne mreže in hitrejšo integracijo v družbo.

Več o Klepetalnici v prispevku na peti strani Kulturalista.

marec 2023

Brezplačne delavnice v Kopru in zaledju

V teh dneh smo v okviru javne službe s sredstvi Ministrstva za vzgojo in izobraževanje pričeli  z nizom brezplačnih delavnic za pridobivanje digitalnih in drugih znanj ter svetovanja za osebni in karierni razvoj odraslih. O prvih delavnicah je že poročal Regionalni RTV Center Koper – Capodistria.

na prispevek  

Primorska kronika, 3. 3. 2023

Izbrana poklicna pot ni nepovratna izbira 

Tudi starejši, ki so šolanje že zdavnaj končali, se pogosto sprašujejo o smiselnosti svoje kariere. Karierni razvoj se pravzaprav ne določa samo v mladosti, karierni razvoj je vseživljenjska kategorija.
Karierna svetovalka Petra Verbič na Radiu Koper.

Na posnetek

Radio Koper, 17. 2. 2023

Učenje tujega jezika je dobra odskočna deska za nova prijateljstva in smeh

Naša Ksenija Zečević, psihologinja, ki dela na področju izobraževanja odraslih, je bila na obisku na Radio Koper.  Spregovorila je o radostih in tegobah, ki jih imajo odrasli pri učenju tujega jezika. 

Na posnetek

Radio Koper, 14. 1. 2023

Učenje tujih jezikov upočasnjuje demenco

Ljudska univerza Koper je vodilna organizacija za izobraževanje odraslih v regiji. Posebno močan je njen Jezikovni center. V preteklih štirih letih se je tujega jezika in slovenščine v živo in na daljavo učilo preko 1700 udeležencev. O tem, katere jezike, kako in zakaj se jih učijo, je poročal tudi Nedeljski dnevnik.

Nedeljski dnevnik, 11. 1. 2023

2022

Ljudska univerza Koper z darili za Hladilnik toplega srca

Tina Rožac in Tina Mržek sta v imenu vseh zaposlenih na Ljudski univerzi Koper prišli v dobrodelni studio Radia Capris. Poleg predaje zbranih dobrin za Hladilnik toplega srca je nastal tudi zelo zanimiv pogovor.

Na posnetek

Radio Capris, 22. 12. 2022

Dejavnosti Ljudske univerze Koper tudi v glasilu Mestne občine Koper

Raznolikost in kakovost dejavnosti Ljudske univerze Koper navdušujeta številne občane Obale.
Razgovor  z direktorico Tino Rožac.

Na prispevek

KP MOK#44 – december 2022

Ljudska univerza Koper z novo grafično podobo

Ljudska univerza Koper se je ob svoji 60 letnici delovanja odločila, da osveži svojo grafično podobo… Razgovor  z direktorico Tino Rožac na Radiu Capris.

Radio Capris, Aktualno, 7. 9. 2022

Na intervju

Tudi v Kopru veliko zanimanja in slabe volje zaradi digitalnih bonov

Radio Koper, 22. avgust 2022

Ljudska univerza Koper je zjutraj sprejemala prijave za izobraževanje na področju digitalnih kompetenc. S tečaji v okviru javnega razpisa neformalnih izobraževanj za odrasle, stare 55 let in več za pridobitev digitalnega bona, bo začela septembra.

Na prispevek

Podobno kot v drugih krajih po državi, je tudi v slovenski Istri med starejšimi veliko interesa, da bi unovčili digitalne bone.

A predpogoj za to je obiskovanje računalniškega tečaja.

Primorska kronika, 22. avgust 2022 na 2:13

Na prispevek

Ljudska univerza Koper bo izvajala izobraževanja za pridobitev digitalnih bonov

Radio Capris, 4. avgust 2022

Ljudska univerza Koper je bila uspešna na javnem razpisu za sofinanciranje neformalnih izobraževanj za odrasle nad 55 let na področju digitalnih kompetenc, ki so pogoj za pridobitev digitalnega bona ’22 in so za udeležence brezplačna. 

Na članek

Starejši v nizkem štartu: Obvezne tečaje bo izvajala Ljudska univerza Koper, mest je malo!

Regional Obala, 4. avgust 2022

Služba vlade za digitalno preobrazbo je skladno z napovedmi objavila seznam izvajalcev izobraževanj, v katere se bodo morali vključiti starejši od 55 let, če bodo želeli izkoristiti bone 22 za nakup računalniške opreme. Izvajalcev po statističnih regijah je 29, zainteresirani upravičenci se na tečaje prijavijo neposredno pri izvajalcih.

Na članek

Naj bo vedno radovedno!

E-novičke ACS, 1. julij 2022

Tudi letos smo na LU Koper hvaležno sodelovali na tako zanimivem in vključujočem projektu, ki ga usklajuje ACS. Z njim vsi sodelujoči opozarjamo na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja; v vseh življenjskih obdobjih. 

Na novico

Zaposlitev v kulturi – prava odločitev zame?

Kulturalist, marec 2022

Svetovalna središča za izobraževanje odraslih (ISIO) nudijo brezplačno svetovalno podporo vsem vam odraslim, ki se želite vključiti v različne formalne in neformalne oblike izobraževanja. Dobrodošli ste vsi, ki načrtujete svojo kariero.

Na članek (str. 15, 16)

60 let Ljudske univerze Koper

Kulturalist, januar 2022

Leto 2021 ima za Ljudsko univerzo Koper prav poseben pomen – obeležuje namreč šest desetletij obstoja, šest desetletij uresničevanja potencialov in razvoja posameznikov, šest desetletij deljenja znanja in krepitve kompetenc.

Na članek (str. 11, 12)

2021

Ko bom velik/velika, bom …

Solni cvet št. 54, december 2021

Nemalokrat smo otroku zastavili vprašanje: »Kaj boš, ko boš velik?« Mlajši otroci kar izstrelijo odgovor: gasilec, pilot, učiteljica … Malo starejši so bolj zadržani in na vprašanje težje odgovorijo.

Na članek (str. 23)

Ljudska univerza Koper praznuje 60 let

Primorska kronika, 28. december 2021

Leto, ki se počasi izteka ima prav poseben pomen za Ljudsko univerzo Koper, saj obeležuje šest desetletij obstoja.

Na prispevek (od 7:50 dalje)

60 let Ljudske univerze v Kopru

Tuttoggi, 10. december 2021

Slavnostna prireditev v koprskem gledališču ob šestdesetletnici ustanovitve Ljudske univerze Koper.

Na prispevek

Učili so brati in pisati, zdaj opismenjujejo digitalno

Primorske novice, 8. december 2021

Petindvajsetega decembra 1961 so z odločbo Občinske skupščine Koper ustanovili Ljudsko univerzo Koper in njeno poslanstvo se, čeprav je skupščino zamenjala občina, v vseh teh letih ni veliko spremenilo.

Na novico

Naj bo vedno radovedno!

E-novičke ACS, 8. oktober 2021

Leta 2021 LU Koper zaznamuje kar tri pomembne mejnike. Praznujemo 60 let razvoja, uvajanja in izvajanja raznovrstnih izobraževalnih programov za odrasle, 20 let delovanja Svetovalnega središča ISIO in začetek stabilnega financiranja svetovalne dejavnosti v okviru javne službe v IO.

Na novico

Praznujte 60. obletnico Ljudske univerze Koper

KP MOK, julij 2021

Ste tudi vi eden od skoraj 4.000 posameznikov, ki so se lani izobraževali na Ljudski univerzi Koper ali tam poiskali nasvet v zvezi z izobraževanjem in razvojem kariere? Ljudska univerza Koper je že od leta 1961 osrednje izobraževalno, svetovalno in informacijsko središče za izobraževanje odraslih v slovenski Istri.

Na članek (str. 22)

Brezplačno učenje za osebni in karierni razvoj

Bobnič, julij 2021

Ljudska univerza Koper na območju obalno-kraške regije nadaljuje s projektom izobraževanja zaposlenih in brezposelnih, ki so starejši od 45 let. Namen učenja je prispevati k večji vključenosti odraslih v vseživljenjsko izobraževanje, izboljšanju kompetenc, ki jih potrebujemo pri delu, razvoju kariere in za osebni razvoj oz. boljšo zaposljivost.

Na članek

Ljudska univerza Koper že 60 let sopotnica občanov

Radio Koper, 6. april 2021

Njeno poslanstvo in vsebina številnih programov sta se skozi desetletja prilagajala zahtevam in potrebam okolja. Programe LU na leto povprečno obišče okoli 2000 odraslih. Zadnje leto pa je zaposlene k prilaganju vsebin spodbudila tudi epidemija.

Na članek

Imate vprašanja? Nanje vam lahko odgovori:

Informacijska pisarna

Informacijska pisarna

Morda bi vas zanimalo tudi:

Dostopnost