Morda se pri vas letos pojavlja dilema: Ali bi okrasili pisarno in ostale prostore podjetja za božični oz. novoletni čas? Saj veste, lesketajoče kroglice, zlati trakovi in migotajoče lučke zraven miniaturnih ljubkih Božičkov. Čemu bi krasili notranjost podjetja, če stranke ne smejo do nas? Čemu bi se trudili s postavljanjem notranjih umetnih drevesc in girland nad vrati, če nudimo strankam samo dostavo in osebni prevzem v improvizirani hiški zraven vrat našega podjetja ali dejavnosti.

Odgovor je vendar zelo preprost: Za naše sodelavce. Za tiste, s katerimi smo v teh zahtevnih časih stiskali zobe, sprejemali težke odločitve, delali nadure in se veselili vsakega težko prigaranega uspeha.

No alt text provided for this image

Kakor nam že dlje časa polaga na srce uspešen angleški poslovnež in filantrop Richard Branson: »Podjetja bi morala postaviti svoje zaposlene na prvo mesto.« A prav razumemo? Zaposlene, ne stranke?! Tako je. »Če oseba, ki dela za vas, ni cenjena, ne bo stvari počela z nasmehom.« Moje izkušnje rišejo enako sliko. Zadovoljni zaposleni uspešneje komunicirajo med seboj, uspešneje rešujejo medsebojna trenja in vse to preslikajo tudi na odnos do strank. Sodelavci se počutijo opolnomočene, uspešnejši so pri reševanju konfliktov z uporabniki naših storitev. Ko se stvari zares zapletejo ali nas posel postavi pred nov izziv (teh je bilo letos zares veliko), so pripravljeni zavihati rokave in pokazati vso svojo pripadnost.

Morda se v vašem podjetju ti pozitivni odnosi in uspešno komuniciranje dogajajo spontano. Morda brez posebnih težav odkrijete, kaj je pomembno za vsakega vašega sodelavca, mu omogočite, da z delom kar največ zadovolji tudi svoje potrebe in želje znotraj in izven delovnega časa. Če temu ni tako, pa lahko med vaše novoletne zaobljube zabeležite tudi, da boste glede tega storili Korak naprej.

V tem prazničnem času, si lahko privoščimo tudi to nostalgično razmišljanje o pozabljenih delovnih vrednotah kot so pripadnost, poštenost, zvestoba podjetju, ki niso nič manj pomembne od prilagodljivosti, učljivosti in vedno aktualne učinkovitosti. Vse to pa gradimo z velikimi, pa tudi na videz obrobnimi dejanji in gestami.

Zato zavihajte rokave in začnite okraševati.

Piše:

Kristina Udovič Kocjančič

mag. Kristina Udovič Kocjančič

Direktorica

Dostopnost