Svetovalno središče na Ljudski univerzi Koper obiskuje tudi veliko število tujcev. Ti se  želijo naučiti slovenski jezik, ga izpopolniti in se pripraviti na izpite na vstopni ali osnovni ravni. In kolikor je obiskovalcev iz tujine, toliko je tudi različnih zgodb. Raznolikost nas bogati, mar ne? Vsem se zaposleni v središču trudimo pomagati, jih usmerjati na njihovi učni poti ter poiskati najboljše načine za doseganje ciljev.  Za uspeh je seveda predvsem pomembna motivacija posameznika, zato z obiskovalci najprej opredelimo njihove cilje in pripravimo načrt učenja.

V našem svetovalnem središču smo soustvarjali veliko zgodb. Posebej nas je navdihnila zgodba udeleženke iz Kazahstana, Ainure Seisembayeve.  Po komajda dobrih dveh letih bivanja v Sloveniji je ob podpori v središču pri izpopolnjevanju znanja slovenščine in pripravi na izpit na osnovni ravni dosegla zavidljivo raven znanja slovenskega jezika – B1. Zaupala nam je, kakšni so bili občutki ob prvem stiku s slovenskim jezikom in kako je potekalo učenje. 

 » V Slovenijo sem prišla zaradi ljubezni, moj mož je namreč Slovenec. Prvi stik s slovenščino mi je odprl vprašanje: kako se bom naučila tega jezika, če pa ne razumem niti ene besedice. Tri mesece po prihodu v Slovenijo sem začela obiskovati brezplačen tečaj na večgeneracijskem centru. Tam sem se naučila osnov slovnice. Potem sem obiskala še ZIP tečaj in ga tudi uspešno zaključila. Prišel je čas, ko je bilo treba preveriti pridobljeno znanje, in sicer na izpitu na osnovni ravni. Zelo sem si želela biti čim bolj uspešna na izpitu in pridobiti čim več točk, zato sem iskala dodatne možnosti za izpopolnjevanje svojega znanja. Nisem pa vedela, kam naj se še obrnem. Od prijateljice sem izvedela za svetovalno središče na Ljudski univerzi Koper. Skupaj s prijateljico sva obiskali središče in sva se pogovorili s prijaznimi svetovalci. Nisem pričakovala takšne prijaznosti, podpore, pomoči in usmeritev. Bila sem prijetno presenečena in zelo zadovoljna z obiskom središča.

Svetovalci so naju s prijateljico ves čas spremljali pri izpopolnjevanju jezika, spoznala sem dodatna gradiva, priročnike, slovarje, ki sem jih aktivno uporablja tudi doma, predstavili so nam možnost učenja v središču za samostojno učenje in mentorje. Ko prideš prvič v svetovalno središče, sploh ne veš, kako vse to poteka. Z njihovo podporo je vse šlo kot po maslu. V središču sem izvedela veliko novih stvari, ne samo glede jezika, temveč tudi vse tisto, kar kot tujka potrebujem in kar mi pomaga za integracijo.

Ni me več strah biti v stiku z javnimi ustanovami, sem bolj samozavestna v komunikaciji. Med pripravami na izpit v središču za samostojno učenje sem dobila veliko več kot samo pripravo; dobila sem nove prijatelje in veliko življenjsko izkušnjo, ki sem jo v novem okolju potrebovala. Rada bi se zahvalila vsem učiteljem in svetovalcem z Ljudske univerze Koper, ki so me prijateljsko, prijazno in strokovno spremljali in mi na novi poti stali ob strani. Z Ljudsko univerzo Koper je bilo vse lažje.«

Dostopnost