Jesen velja za čas, ko se vse umirja in pripravlja na še mirnejšo zimo. Vedno manj ur preživljamo na prostem in vedno več med štirimi stenami. A lahko tudi ta čas dobro izkoristimo, recimo tako, da ga namenimo učenju. Vsaj tako so se odločili udeleženci delavnic digitalnih tehnologij, ki smo jih organizirali v sklopu projekta Drive in tržnica Loreto.


Novembra in decembra smo organizirali 12 delavnic Znanje za znanje za medgeneracijsko sodelovanje, na katere se je vključilo skupno več kot 40 starejših iz obalnega zaledja. V Strunjanu, Gažonu, Kubedu in KS Jagodje-Dobrava so se učili rabe digitalnih tehnologij (uporabljati pametni telefon, računalnik …); spoznavali so vse, od osnove varne rabe digitalnih naprav, do snemanja fotografij in video posnetkov s pametnim telefonom, družbenih omrežij in spletnega nakupovanja. Digitalne vsebine sta jima predajala kar dva predavatelja, kar je omogočilo visoko kakovost prenosa znanj. Preplet vsaj treh generacij, ki so jim pripadali predavatelja in udeleženci, pa je vsaki delavnici dodalo piko na i.

Kaj so o delavnicah povedali udeleženci?


Vsi udeleženci so bili z delavnicami zadovoljni (42,9 %) ali zelo zadovoljni (57,1 %). Teme delavnic so se jim zdele primerne, med učenjem so se počutili dobro in se razumeli s predavateljema.


Ko smo jih povabili, da izpostavijo, kar se jim je zdelo posebno dobro, so večinoma govorili o predavateljih.


Med predlogi smo zasledili tudi pobudo k organizaciji več podobnih delavnic. Na Ljudski univerzi Koper si prizadevamo odgovoriti na želje in potrebe po izobraževanju, ki jih zaznamo v okolju. Prav zaradi tega smo bili predloga udeležencev izredno veseli in mu že sledimo. Od februarja do junija namreč organiziramo podobne delavnice, na katere lepo vabimo vse zainteresirane.

Delavnice Znanje za znanje za medgeneracijsko sodelovanje so organizirane v sklopu projekta Drive in tržnica Loreto, ki ga financira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.

Več o Evropskem kmetijskem skladu za razvoj podeželja lahko preberete: https://agriculture.ec.europa.eu/common-agricultural-policy/rural-development_en 

Več o Programu razvoja podeželja lahko preberete na: www.program-podezelja.si/

Partnerji in sodelavci v projektu:

Dostopnost