Med 13. in 18. marcem smo sodelavke z Ljudske univerze Koper obiskale organizacijo Escuela Oficial de Idiomas Jesus Maestro v Madridu. V okviru Erasmus+ projekta “Pozitivne spremembe za boljšo učno izkušnjo” smo predstavljale našo Ljudsko univerzo Koper ter nabirale nova znanja.

Ogledale smo si sedež te priznane španske institucije za poučevanje tujih jezikov za odrasle in spoznale vodilno osebje. Zaposleni so nas toplo sprejeli in nam razkazali njihove prostore. Najbolj sta nas navdušila velikanski arhiv in prostor, namenjen druženju zaposlenih. Med tednom smo se udeležile veliko jezikovnih tečajev in delavnic. Med drugim smo se preizkusile tudi v arabščini, japonščini in madžarščini. Udeleženci teh tečajev so z nami poklepetali in nam povedali, zakaj so se odločili za učenje prav tega jezika. Učitelji so se zelo potrudili in ure prilagodili nam, tako da smo spoznale kulturo, običaje in znane izdelke iz različnih držav.

Na šoli smo opazovale, kako organizatorji in učitelji izpeljujejo tečaje tujih jezikov (tako v živo kot tudi na daljavo in hibridno), spoznale smo veliko uporabnih spletnih orodij za lažje vključevanje udeležencev in se seznanile z administrativnim delom te institucije. Na tečaju italijanščine smo učencem predstavile svojo državo, slovensko kulinariko, Ljudsko univerzo Koper in jih naučili tudi nekaj slovenskih besed. Presenetila nas je vedoželjnost tečajnikov. Vse je zanimalo, kakšen je standard življenja, kateri so dobri slovenski filmi, zabeležili so si tudi nekaj naslovov slovenskih pesmi, ki so jih želeli slišati.

Z zaposlenimi na jezikovni šoli smo podelile svoje izkušnje o organizaciji tečajev in delu z udeleženci ter se na tak način veliko naučile in dobile kar nekaj idej, ki jih bomo uporabile, da bomo pri svojem delu še bolj uspešne. Od kolegov iz Madrida smo se veliko naučile o aktivnem vključevanju udeležencev med poukom s pomočjo interaktivnih gradiv in dejavnosti, pa tudi o vključevanju udeležencev v ostale aktivnosti šole, ki niso neposredno povezane s poukom.

Med mobilnostjo smo se seznanile tudi z zgodovino jezikovne šole in si ogledale njihovo večjezično knjižnico. En dan smo izkoristile za prijeten izlet v rojstni kraj pisatelja Cervantesa, Alcala de Henares. Tam smo najprej obiskale podružnico svoje šole gostiteljice, kasneje pa smo dan izkoristile za sprehod po romantičnih tlakovanih uličicah in fotografiranje ob neštetih kipih Don Kihota in Sanča Panse.

Po vseh opravljenih obveznostih smo si uspele ogledati tudi špansko prestolnico in njene znamenitosti. Ob vroči čokoladi in churrosih smo si ogledovale mimoidoče in razglabljale o novopridobljenih znanjih. Pravi utrip mesta pa smo lahko začutile ob večerih, ko smo na trgu sv. Ane preizkušale različne španske prigrizke (tapase).

Španijo smo zapustile v poznih večernih urah polne vtisov, bolj povezane kakor prej in hvaležne za tako izkušnjo.

Spodaj si lahko ogledate nekaj foto utrinkov iz Madrida.

Dostopnost