Zaposleni na Ljudski univerzi Koper smo se 25. in 26. oktobra 2022 udeležili Letnega posveta o izobraževanju odraslih, ki ga za Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport koordinira Andragoški center Slovenije. Gre za nacionalni dogodek, ki zaokroža aktualne dejavnosti in dosežke v politiki, razvojno-raziskovalnem delu in praksi izobraževanja odraslih. Tokratno srečanje je potekalo pod sloganov Zdravi. Prodorni. Prožni., osrednja tema je bilo psihofizično zdravje posameznika.

Na posvetu smo prisluhnili izvrstnim govorcem in si delili izkušnje o izobraževanju odraslih na področju zdravja, na področju, ki postaja vedno pomembnejše v andragogiki pa tudi v drugih družboslovnih in naravoslovnih vedah.

Uspešno zgodbo, kako lahko podjetja skrbijo za zdravje svojih zaposlenih, je med drugimi predstavila tudi naša sodelavka Petra Verbič. Podjetje Lipro d.o.o., ki šteje okrog 50 zaposlenih, je že nekaj časa razmišljalo o vpeljavi programa s to vsebino. Glavni razlog za vpeljavo programa je bil odgovorno ravnanje do zaposlenih ter skrb za njihovo varnost ter dobro počutje na delovnem mestu. 40-urni program Zdravje na delovnem mestu smo s pomočjo izkušene in priznane fizioterapevtke Maje Fortunat razvili na Ljudski univerzi Koper v okviru projekta Pridobivanja temeljnih in poklicnih kompetenc. Do sedaj smo ga izpeljali že v petih ločenih skupinah po podjetjih in pri nas na ljudski univerzi.

Da pa ne bi skrb za zdravje ostala zgolj mrtva črka na papirju, smo udeleženci posveta in organizatorji poleg poslušanja res zanimivih prispevkov, še telovadili, plesali in se smejali.

Dostopnost