Počitnice so se začele, vendar je v našem Središču za samostojno učenje še kar aktivno. Ta teden so nas obiskale skupine udeležencev 29. Poletnega tečaja slovenskega jezika “Halo, tukaj slovenski Mediteran!”. Lepo je bilo slišati pozitivne izkušnje z učenjem slovenščine od udeležencev iz Srbije, Severne Makedonije, Bosne in Hercegovine, Madžarske, Italije, Avstrije, Nemčije, Francije, Ukrajine, Rusije, Uzbekistana, Egipta, ZDA, Avstralije, Kanade in Argentine.

Nekateri med njimi so se prvič srečali s pojmom »ljudska univerza«, ker izobraževalnih ustanov v taki obliki v svojih državah ne poznajo. Od novih besed, ki so se jih na naših srečanjih naučili, pa so kot zanimivo izpostavili »vseživljenjsko učenje«.

Spoznali so nas na igriv način, z reševanjem vprašalnika o naši spletni strani in dejavnostih, s tem pa so jezik tudi praktično uporabili. Ugotovili so, da za razumevanje novega besedila ni nujno poznati vseh besed: »Malo povezuješ informacije, malo logično sklepaš, pa je. Pa še vašo hišo smo spoznali,« so dodali. J

Seznanili smo jih tudi z interaktivnimi gradivi za učenje slovenščine na naši podstrani Znanje na klik. Gradiva smo skupaj preizkusili le za pokušino, ko se vrnejo v svoje matične države, pa lahko nadaljujejo s samostojnim učenjem. Lepa in zelo koristna obojestranska izkušnja je bila.

Dostopnost